Actueel

Wil je zelf aan de slag om meer inzicht in AI te krijgen of wil je meer weten over ons? Kijk in de agenda waar je ons kunt vinden en lees verder over wie wij zijn.

Agenda

Over ons

Inzicht-in-ai.nl leert beleidsmakers, onderzoekers, maatschappelijke groepen en individuele burgers welke vragen je kunt stellen om AI beter te begrijpen. Want als je meer inzicht hebt in het gebruik van AI kun je betere keuzes maken.

Tegelijkertijd stimuleert Inzicht-in-ai.nl onderzoekers die werken met AI om de samenleving meer te betrekken bij hun werk en te anticiperen op maatschappelijke vragen over het gebruik van grote datasets en algoritmes.

We geven wetenschappers en andere groepen uit de samenleving concrete handvatten voor een open communicatie over AI. Daarmee hopen we meer wederzijds vertrouwen te creëren tussen wetenschap en samenleving en het maatschappelijk inzicht in gebruik van AI te vergroten.

Inzicht-in-ai.nl wordt uitgevoerd door Susan van Erp en Mariëtte Oosterwegel en is gestart onder de werktitel Datawijsheid. Het project is mede mogelijk gemaakt door de KNAW, als gastorganisatie van het voormalige Samenweten. Inzicht-in-ai.nl bouwt inhoudelijk voort op de Data Science: a guide for society van Sense about Science en wordt tijdelijk gefinancierd door Elsevier. Elsevier wil wetenschappelijke informatie wereldwijd beschikbaar maken en zo gebruikers helpen inzicht te krijgen en kritische beslissingen te nemen.

Deze website is tot stand gekomen met behulp van talloze AI-experts en andere geïnteresseerden. Zij hebben ons voorzien van geschikte voorbeelden en kritische vragen. Deze manier van co-creatie heeft zowel wetenschappers als niet-wetenschappers veel opgeleverd.

Design: Schwandt Information Design, Leon de Korte, Kristiaan der Nederlanden. Development: Burg, Burg.

Wil je graag meedoen of wil je meer weten? Neem contact met ons op of volg ons op LinkedIn, Twitter of Instagram.

Download

Liever bladeren dan klikken? Alle informatie, voorbeelden en vragen op deze website zijn gebundeld in boekvorm die je kunt downloaden als pdf. Om op te slaan, te printen en rustig door te bladeren.